Laddar...
Jobbify / Artiklar / Så ger du konstruktiv kritik

Så ger du konstruktiv kritik

I alla professionella sammanhang är det viktigt att verksamheten kan utvecklas och det görs oftast bäst under samtal mellan medarbetare. Den som får konstruktiv kritik ska helst känna sig motiverad snarare än nedtryckt och det är viktigt att kritiken framförs på ett bra sätt. I den här guiden ska vi ge våra bästa tips på hur förbättringar kan genomföras på en arbetsplats, genom konstruktiva samtal om tidigare prestationer.  

Olika typer av konstruktiv kritik

Konstruktiv kritik kan handla om att åtgärda ett problem som uppstått till följd av att någon har gjort ett uppenbart fel. Det kan också vara att diskutera detaljer i verksamheten för att se om den kan förbättras, utan att ett uppenbart fel är begånget. I det senare fallet handlar det om konstruktiv feedback, snarare än om vad man vanligtvis menar med kritik. 

Mötesrum där det sitter två anställda och en chef

Kännetecken för konstruktiv kritik

Att något är konstruktivt innebär att det kan komma till användning och skapa värde. För att kritik ska göra det behöver den vara:

  • Ärlig
  • Konkret
  • Lösningsorienterad
  • Nyanserad
  • Faktabaserad
  • Aktuell
  • Positiv

Oärlig kritik är okonstruktiv

Att kritiken är ärlig är ett grundläggande kriterium. Många ger kritik utan saklig grund eftersom de känner antipati gentemot den de kritiserar eller för att de vill höja sig själva. Att ge kritik för sakens skull kan också vara en del av en negativ kultur på arbetsplatsen. Ärlig kritik har som syfte att hjälpa mottagaren att förbättra sig eller sitt arbete.

Konkret kritik är lätt att förstå

Konkret konstruktiv kritik är tydligt vägledande. Den ger exempel och förslag på förbättringar, och undviker vaga formuleringar som är svåra att tillämpa eller ens förstå. 

Det är lösningen som är det viktiga

Det är sällan ett självändamål att kritisera någon. Det viktiga är skapa förutsättningar för ett bättre agerande. Lösningsorienterad kritik är konkret och samtidigt inriktad på att hitta vägar framåt och förbättringar. Snarare än att enbart peka ut problemen. Det finns alltså ett tydligt syfte med den och vilket det är ska kommuniceras. Att ge lösningsorienterad kritik brukar också innebära att det finns en överenskommelse kring hur den kommer att följas upp.

Nyanserad kritik tar hänsyn till helheten

För att en medarbetare ska kunna ta till sig konstruktiv kritik behöver den ofta vara väl belagd och nyanserad. Nyanserad kritik innebär att den bygger på en samlad bedömning, där du har satt dig in i olika perspektiv och aspekter av det som kritiseras. På så sätt går det ofta att nå fram till ett djupare samförstånd som gynnar utveckling. 

Nyanserad kritik utgår från en förståelse för varför något inte fungerade optimalt. Många fel begås på grund av dålig kommunikation. För att kunna ge konstruktiv kritik behöver du kunna lyssna och vara beredd att omvärdera din bild av vad som hänt och varför det hände. Lösningen kan finnas någon annanstans än du först trodde. 

Konstruktiv kritik bör bygga på objektiv fakta

Genom att utgå från fakta snarare än teorier och tyckande kan du leverera konstruktiv kritik som inte bara kan viftas bort av de du vänder dig till. Använd gärna fakta som kan beläggas med källor.

Vänta inte med att ge kritik

Det finns flera fördelar med att ta upp kritik medan den är aktuell. Dels kan ni komma vidare snabbare och dels är det troligare att den eller de det gäller tar till sig kritiken. det är dock inte säkert att första bästa tillfälle är bästa möjliga tillfälle. För att ge kritik konstruktivt behöver du ha tänkt igenom den.

Positiv kritik förstärker det som är bra

Att kritisera är att bedöma och det går naturligtvis att göra såväl positiva som negativa bedömningar. Att uppmärksamma det som är bra är minst lika viktigt som att hitta sätt att hantera det som inte fungerar optimalt. Det är ett sätt att leda in en medarbetare på rätt spår samtidigt som det skapar engagemang och förbättrar arbetsmiljön. Negativ kritik genererar stress, även om den är befogad. Att uppmärksamma sådant som är bra kompenserar för det. Inom forskning finns det ett starkt stöd för att positiv förstärkning av önskvärda beteenden höjer tilliten och skapar ett klimat där det inte upplevs som så hotfullt att bli kritiserad.

Två personer som skakar hand efter ett möte

Tips på hur du blir bättre på att ge kritik

Förmågan att kunna ge konstruktiv kritik är ett kännetecken för en bra ledare! Undersökningar har visat att många vill ha mer kritik än vad de får men att få är villiga att ge den. Men den som ger konstruktiv kritik på rätt sätt kommer att få uppskattning, även när det gällde något som det var svårt att prata om.

Konstruktiv kritik ska inte uppfattas som utpekande utan ges privat. Det finns en regel som säger att konstruktiv kritik ska ges enskilt medan beröm ska ges inför andra. Det är en bra grundläggande hållning även om du kanske inte ska följa den oavsett omständigheter. Det viktiga är att du är respektfull och har en känsla för den eller dem du kommunicerar med. Kritik som ges av en person som uppfattas som empatisk och förstående får en helt annan tyngd än kritik som inte bygger på respekt och förståelse. Du kan behöva anpassa dig lite utifrån vem det är som behöver kritik. Vissa föredrar att man går rakt på sak medan det för andra är lättare att ta till sig kritik om de samtidigt får höra något positivt om sin presentation.

Att ge positiv kritik på ett konstruktivt sätt kräver också viss fingertoppskänsla. Vissa vill inte ha beröm för när det gäller sådant som kan förväntas av dem.

Det är viktigt att skilja på handling och person

Många tar tyvärr kritik väldigt personligt. Kritik som tenderar att fokusera på individen snarare än handlingen eller beteendet, och kan ofta vara sårande och mindre objektiv. Påpeka inte att en person verkar ha låg ambitionsnivå utan peka på situationer där det verkligen skulle göra skillnad med en större insats.

Konstruktiv kritik kan öppna för nya idéer och perspektiv

Konstruktiv kritik måste inte handla om att uppmärksamma en medarbetare på att den gjort fel eller ens på att det finns en uppenbar förbättringspotential. Det kan också handla om att det finns flera sätt att tänka och utföra en uppgift och att det kan vara givande att se på en fråga utifrån ett nytt perspektiv.

Konstruktiv kritik gör skillnad

På de flesta nivåer i de flesta organisationer är konstruktiv feedback en mycket viktig del av samspelet mellan medarbetare. Det är genom kritik och uppmuntran vi växer i våra roller. Konstruktiv kritik är inget att vara rädd för och du ska heller inte tveka att be om det. Att vara bra på att ta konstruktiv kritik är en eftertraktad egenskap och hjälper dig att lära dig så mycket som möjligt av dina erfarenheter.

Skrivet av tege
Hitta ditt nya jobb!

Hitta ditt drömjobb på vår plattform

Till alla jobb